Geschiedenis
Koken is altijd al een van mijn passies geweest. Ik kon het alleen niet. Ik ben opgegroeid in een gezin met veel broertjes en broers. Iedereen die hoort dat ik 7 broers heb, stellen gelijk: ‘’ohw dat was jij thuis zeker de prinses?’’. Niets is minder waar, ik was Assepoester voordat ze door de prins werd opgehaald. Mijn moeder was een alleenstaande moeder. En als enige meid leerde mijn moeder mij een huisvrouw worden. Zij was toen der tijd nog een beetje ouderwets. De vrouw moest voor het huishouden zorgen. Dus leerde ze me koken, afwassen en schoonmaken. Ik ben haar heel dankbaar, maar het eerste wat ik deed toen ik mijn huis kocht was een vaatwasser kopen en het tweede was het huren van een schoonmaakster. Koken vind ik wel heel leuk om te doen. Een van de dingen wat me is bijgebleven, is dat mijn moeder met weinig de lekkerste maaltijden kon maken. We hadden het niet breed toen ik opgroeide. Ik kan me nog herinneren dat we geen meubels hadden, het vaak kouder binnen was dan buiten en wij soms niet voldoende te eten hadden. Mijn moeder vocht voor ons met liefde en dat kon je in het eten proeven. Mijn lekkerste maaltijd ooit: Mijn moeder had alleen nog aardappelen, een paar uien en wat specerijen in huis. Ik moest samen met haar de aardappelen schoonmaken en kookte die met schil om zoveel mogelijk te bewaren. Zij maakte een saus van uitjes en deed die in een grote schaal. We zaten met z’n allen in een kring op de grond met de pan gekookte aardappelen en uiensaus in het midden. Ik heb nooit meer zo lekker gegeten als toen. Dat was geweldig. Of ik had zoveel honger dat kan natuurlijk ook. Maar deze herinneringen hebben mij geïnspireerd om dingen te creëren. Van weinig toch iets te maken.

Creativiteit is zo belangrijk. Het geeft voldoening als je iets gemaakt hebt en het is gelukt. Ik wil met jongeren 2 keer per week samen komen en samen koken. De jongeren bedenken dan samen recepten en ik zorg dan dat het veilig en gezond blijft.
Elke dag stel ik de vraag aan de jongeren: ‘’Wat gaan wij vandaag maken?’’ Jongeren leren creatief te zijn. Met weinig toch iets maken.
Veel van deze jongeren groeien op in armoede. Het zou super zijn als we dingen maken die ze thuis kunnen maken en dat het gezin toch lekker en gezond eet.

Activiteiten
• Koken
• Tafeldekken
• Gezamenlijk eten
• Groepsgesprekken

Programma
5 tot 8 jongeren uit Rotterdam komen 2 middagen bij mij op locatie. We gaan koken, tafeldekken, eten en genieten van elkaars gezelschap. Daarna is er ruimte voor huiswerkbegeleiding en eventueel voor individuele gesprekken.

Doel:
• Versterken van zelfvertrouwen
• Empowerment
• Gezond eten, leren koken, creativiteit stimuleren, bezig zijn, uitlaatklep

Methode
Competentiegericht trainen

Frequentie
16 kooklessen* bijeenkomsten. Bij de laatste bijeenkomst nodigen wij de ouders uit om te komen eten wat hun kinderen hebben leren maken. (5 uur per dag )